Straipsniai

"Bičių skaičius toliau sminga žemyn"

Per kelis pastaruosius dešimtmečius JAV gyvenančių keturių rūšių laukinių bičių populiacija sumažėjo beveik dvigubai - 96 proc., rodo išsamaus nacionalinio vabzdžių surašymo duomenys. Šių vabzdžių mažėja ir kitose šalyse.

images

Mokslininkai teigia, kad nerimą keliantis ligų ir mažėjančios rūšinės įvairovės lemtas populiacijos smukimas gali turėti triuškinančių pasekmių tiek laukiniams, tiek ir ūkiuose auginamiems augalams, praneša "The Guardian".

Laukinės bitės dėl savo didelio kūno, ilgų liežuvėlių ir aukšto dažnio zvimbimo, padedančio išjudinti žiedų žiedadulkes, visame pasaulyje yra svarbios augalų apdulkintojos.

Iš viso bitės apdulkina apie 90 proc. pasaulyje auginamų komercinių augalų, tarp jų - daugumą vaisių, daržovių ir riešutų. Kavos, sojų pupelių ir medvilnės derlius taip pat priklauso nuo jų.

Tačiau per paskutinius dešimtmečius šie vabzdžiai, kartu su kitais svarbiais apdulkintojais, tokias kaip drugiai ir žiedmusės, nyksta visame pasaulyje. Kodėl tai vyksta – aišku nėra, tačiau mokslininkai mano, kad priežastys - nauji ligų deriniai, augantys miestai ir didėjantis pesticidų naudojimas.

Jungtinės Karalystės Ekologijos ir hidrologijos centro teigimu, nuo 1970 metų trys iš 25 Didžiojoje Britanijoje buvusių laukinių bičių rūšių jau išnyko, o likusios greitai nyksta, jų populiacijos mažėjimas siekia apie 70 proc. Praėjusiais metais mokslininkai pradėjo 10 mln. svarų (40 mln. litų) programą "Vabzdžių apdulkintojų iniciatyva", kuria siekiama išsiaiškinti priežastis, skatinančias vabzdžių populiacijos nykimą.

Manoma, kad trečdalis visko, ką mes suvalgome, priklauso nuo bičių apdulkinimo, o tai reiškia, kad jų įnašas pasaulinėje ekonomikoje sudaro apie 26 mlrd. svarų (105 mlrd. litų).

Kitos nustatytos priežastys, dėl kurių nyksta bičių populiacija, yra parazitai, tokie kaip kraują siurbiančios erkės, virusinės bei bakterinės infekcijos, pesticidai ir prasta mityba, atsirandanti dėl intensyvių ūkininkavimo metodų.

“Apdulkintojų mažėjimas tapo pasauline problema, sukėlusia susirūpinimą dėl poveikio pasaulinei maisto produkcijai”, - teigiama JAV parengtoje ataskaitoje.

Spausdinti